Projects

Sengkang General and Community Hospitals

A holistic healing environment

The design of Sengkang General and Community Hospitals was conceived with an aim to harmonise the various components of the integrated regional hospital project – comprising a general hospital, a community hospital, and specialised outpatient clinics – into a seamless and unified, fully comprehensive medical campus.

The design has expanded on a host of proven hospital successes, to create a holistic solution that provides patient-centric spaces in a friendly, healing environment with clear and efficient way-finding: for instance, patients, staff and visitors each have separate routes to prevent infection.

The complex supplies Singapore’s health system with an additional 1400 hospital beds, aimed to be flexible, with capabilities of providing acute care, as well as intermediate and long-term care.

Details
Singapore
5 Anchorvale St, Singapore 545047
Category Healthcare
Year 2018
Size 288,000sqm
The design promotes sustainability while staying true to the design intent to create a welcoming campus that enhances and facilitates the recovery process.

The ‘Community Heart’ on the first storey, with various facilities, cafes and retail outlets, fronts the main entrance with an open courtyard and a vibrant pedestrian concourse with soft and hard landscaping. Accessibility to the ‘heart’ is further encouraged by extending pedestrian links to the neighbouring areas and LRT network. The public outdoor spaces are complemented by training facilities, multipurpose rooms and a lecture theatre which may be used for public and community engagement events.

Similarly, the ‘Wellness Garden’ on the fifth-storey roof introduces a green oasis in the midst of the urban environment. The landscaped garden presents a friendly and therapeutic setting for patients, visitors and staff.

The ward blocks ‘float’ above the podium floors, allowing glimpses of the fifth-storey Wellness Garden from outside the hospital boundaries. These kelong-inspired ward blocks, stepped sections and pocket courtyards encourage the filtering of natural light into the deeper parts of the podium.

The separation of the main ward blocks from the podium diminishes the overall scale of the project. This gives opportunities for creating a strong, unique architectural identity and distinguishing the main components to aid orientation around the campus.

Specialist Services

Integrated services provided for this project.

Similar Projects